«.. فَقَدْ جاءَکُمْ بَیِّنَةٌ مِنْ رَبِّکُمْ وَ هُدىً وَ رَحْمَةٌ فَمَنْ أَظْلَمُ مِمَّنْ کَذَّبَ بِآیاتِ اللَّهِ وَ صَدَفَ عَنْها سَنَجْزِی الَّذِینَ یَصْدِفُونَ عَنْ آیاتِنا سُوءَ الْعَذابِ بِما کانُوا یَصْدِفُونَ».
«اینک برهانى آشکار و هدایت و رحمتى از سوى پروردگارتان براى شما آمد، پس ستمکارتر از کسى که آیات خدا را تکذیب کند و از آنها روى بگرداند کیست؟ به زودى کسانى [را] که از آیات ما روى مىگردانند، به خاطرِ روى گرداندنشان به عذابى سخت مجازات خواهیم کرد».
«وَ لَقَدْ جِئْناهُمْ بِکِتابٍ فَصَّلْناهُ عَلى عِلْمٍ هُدىً وَ رَحْمَةً لِقَوْمٍ یُؤْمِنُونَ».
«و براى آنان کتابى [عظیم و با ارزش] آوردیم که آن را از روى دانشى [گسترده و دقیق] بیان کردیم، در حالى که براى گروهى که ایمان آوردند، سراسر هدایت و رحمت است».
«وَ إِذا لَمْ تَأْتِهِمْ بِآیَةٍ قالُوا لَوْ لا اجْتَبَیْتَها قُلْ إِنَّما أَتَّبِعُ ما یُوحى إِلَیَّ مِنْ رَبِّی هذا بَصائِرُ مِنْ رَبِّکُمْ وَ هُدىً وَ رَحْمَةٌ لِقَوْمٍ یُؤْمِنُونَ» .
«و هرگاه براى مخالفان [به سبب تأخیر وحى] آیهاى نیاورى [بر پایه گمان پوچ و باطلشان که قرآن را از پیش خود مىآورى] مىگویند: چرا آیهاى از نزد خود انتخاب نکردى [تا براى ما بیاورى]؟ بگو: من فقط از آنچه که از سوى پروردگارم به من وحى مىشود، پیروى مىکنم. این قرآن دلایلى روشن از سوى پروردگار شماست و براى گروهى که ایمان مىآورند، سراسر هدایت و رحمت است».
«وَ إِنَّهُ لَهُدىً وَ رَحْمَةٌ لِلْمُؤْمِنِینَ» .
«و یقیناً قرآن براى مؤمنان، سراسر هدایت و رحمت است».
رحمت در انسان صفت نفسانى است، و ریشه آن عبارت است از: تأثیر خاطر به علت نقصى که در غیر مشاهده مىکند؛ و این تأثیر، باعث مىگردد حس نوع دوستى و عاطفه تحریک شده و انسان براى کمک به انسان دیگر از هیچ فعالیتى دریغ نکند.
ولى نسبت به پروردگار که منزّه از هر نقصى است عبارت است از: افاضه وجود به موجودات، و قرار دادن آنها در چهارچوب نظامات و مقررّاتى که متناسب با آنهاست. از این گونه عنایت حضرت او به موجودات تعبیر به رحمت عامه شده است.